Те, що ми знаємо – обмежене, те, чого ми не знаємо – нескінченне. (П’єр Симон Лаплас)

неділю, 11 серпня 2019 р.

Про дослідження Марса

Зразки марсіанського ґрунту планують доставити 

на Землю в 2031 році

NASA та Європейське космічне агентство (ЄКА) працюють разом над місією з доставки на Землю зразків марсіанського ґрунту. Її вважають логічним наступним кроком у дослідженні землянами Червоної планети та її придатності для життя. Зразки з Марса планують доправити в 2031 році. План NASA і ЄКА ще не офіційний, але вже існує його концепція.
Науковці в лабораторіях зможуть проаналізувати ці зразки значно точніше і більшою кількістю способів, ніж марсохід міг би зробити на Червоній планеті — вважає керівник майбутньої місії Брайан Мюрхед (Brian Muirhead). Це допоможе нам «зрозуміти історію Марса з погляду біології».



Для здійснення задуманого потрібно буде три запуски. Місія NASA «Марс-2020» дасть змогу вивчити поверхню, зібрати зразки та заховати їх у спеціально призначені контейнери. Далі в 2026 р. до Марса має стартувати наступна місія в складі посадкової платформи і марсохода. Її мета — знайти контейнери з марсіанським ґрунтом і розмістити їх на платформі. Після цього спеціальна ракета виведе платформу зі зразками на орбіту Марса, де на той час перебуватиме апарат ЄКА (він стартує із Землі в 2026 р.).
Космічний зонд із зразками марсіанської речовини має здійснити посадку на випробувальному полігоні в штаті Юта не пізніше 2031 року.
 За інф. з сайта www.space.com